ablog
isolated notes exposed

ingyenlevél – update 1

No. Írtam ugye a GVH-nak, a parlament.hu adminoknak (hogy nem jó a levelzés), a képviselőmnek és a köztársasági elnöki hivatalnak. Eddig 2 választ kaptam és 0 reading confirmation-t.

Levél1: A GVH tájékoztatott, hogy nem, nem fogom visszakapni a kamatot. Azt mondják ez egy ilyen világ. Ők nem a károsultak érdekeit nézik (nem nézhetik), de nyugodtan éljek polgári perrer. Hát, fair and square. Nem fogok polgári perrel élni (annyit nem ér meg), de legalább értem a döntésük lényegét.

Levél2: A parlament.hu adminjai tájékoztattak, hogy megjavították a postafiókot, most már működik, és köszönik az észrevételt. Frankó.

A képviselőmtől és a KEH-től nem jött vissza semmilyen impulzusválasz. De ne is rohanjunk tovább, hanem gondolkozzunk el azon, hogy valakinek a hivatalos e-mail címe a munkába lépése után fél évvel sem működik (lásd levél 2 – ami mundjuk most egy kis csúsztatás is lehetne, mert egyrészről lehet, hogy csak kívülről nem működik, másrészről lehet, hogy éppen az előtt romlott el, mint ahogy én elküldtem a levelet, de ezen most ne akadjunk fel.). Hát nem is tudom. Mindenesetre elgondolkoztat, hogy hogyan végezheti valaki a munkáját így. Vajon milyen kommunikációs eszközöket használ a magyar köztársaság parlamentje 2010-ben? Látom lelki szemeim előtt, amint a nagy gondal tintába mártott lúdtollal megírjáj a papiruszt, összehajtják, majd forró viaszba mártott “a magyar nemzeti együttműködés” hivatalos pecsétjével (korábban nyilván egy, a pannon pumát ábrázoló motívummal) hivatalosan lezárják a levelet, majd szabadjára engedik Mártont, a díjnyertes postagalambot. Esetleg megjelenik János minden reggel egy dobbal, és felolvassa a billboard-ot. Eh!


Posted by aui on December 1st, 2010 :: Filed under blog,tegyük jobbá a világot

ingyenlevél

Szeretek leveleket írni hivataloknak, cégeknek. Ingyen van és érdekes látni, hogy egy egy szervezet hogyan reagál a megkeresésekre. Nemrég írtam a gazdasági versenyhivatalnak, ma pedig küldtem két levelet. Egyet Kővári János parlamenti képviselő úrnak (aki a pécsi választókörzetemből került a parlamentbe), egyet pedig a Köztársasági elnöki hivatalnak. Epekedve várom a válaszukat. Kővári János-t kicsit bonyolultabb volt elérni, mert a parlament.hu oldalon található e-mail címről visszapattant a levél (lehet erről is írok levelet a parlament.hu-nak, ha már így benne vagyok :) ). Nem adtam fel, elküldtem egy csomó permutációra. A kovari.janos (at) fidesz.hu-ról nem jött vissza hiba (eddig). Reading receipts bekapcsolva. Levelek a blogbejegyzésben. Belül.


Posted by aui on November 28th, 2010 :: Filed under blog,tegyük jobbá a világot

tegyük jobbá a világot: 1. rész

Tisztelt K&H Bank!

Nemrégiben igénybe vettem lakáshitel szolgáltatásukat. Bankjukkal és az ügyintézéssel alapvetően meg voltam elégedve (habár a 2008 áprilisában módosított hirdetményt – különös tekintettel a végtörlesztési díj módosítására – messzemenőkig elítélem, szignifikáns terheket rót az ügyfelekre, és tette mindezt egyoldalú, alacsonyan kommunikált módon – amire természetesen az ASZF szerint sajnos lehetősége van).

A probléma, pontosabban észrevételem azonban mégsem erről szól. Miután a lakáshitelemet kifizettem, az ügyintéző hölgy, megpróbált rábeszélni arra, hogy jelenleg használt folyószámlámát hozzam át a K&H Bankhoz. Komolyan fontolóra vettem az ajánlatát, így pontosabban utána kerestem az Internetet, az Önök által kínált szolgáltatásoknak.

Természetesen súlyoztam a kínált lehetőségeket, szolgáltatásokat és azok árait a saját precedenciámmal, és sajnos már az elsőnél elbukott a bankjuk. Lévén folyamatosan dolgozom, és a magyar munkaerő piac lelkes tagja vagyok, bankügyeimet, és lehetőség szerint bármilyen egyéb ügyeimet Interneten intézem. Bankjuk által kínált „netbanking” azonban messzemenően alulmarad az elvárásaimnak (amely lényegében a kényelemről, flexibilitásról és nyújtott szolgáltatásokról szól).

1) Az ebank elérése nincs kivezetve a főoldalra (http://www.khb.hu), vagy legalábbis nem található meg könnyen.
2) A ebank demo felülete remek. Nagyon örültem, hogy ki lehet próbálni anélkül, hogy szerződést kössek.
3) A fent lévő .pdf file-okból hiányzik az ő (és valószínűleg az ű betű is). Lásd: lakossági ebank és trambulin ASZF.
4) A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges követelmények, valamint a megvalósító infrastruktúra számomra érthetetlen. A 21. században úgy érzem ezen banki felületeknek nem csak egy operációs rendszert, és nem csak egy böngészőt kellene támogatnia (igen, értem, hogy a választott technológia követeli meg ezeket, de ez esetben célszerű lenne a technológián változtatni). A rendelkezésre bocsájtott autentikációs eljárás pedig (legalábbis a chipkártyás változata) pedig a lehető legkényelmetlenebb, amit ki lehetett találni. Egyszerűen megköveteli azt, hogy ha az ember teszem azt a munkahelyén szeretné igénybe venni az ebank szolgáltatásokat, akkor hordja magánál a kapott eszközt és telepítse a munkahelyi PC-re/Notebook-ra az önök software-ét (már ha az adott munkahely IT szabályzata ezt egyáltalán megengedi). Remélem önök is belátják, hogy ez így nem életképes (igen, elérhető az SMS autentikáció is, ami viszont felesleges plusz költségeket ró a felhasználóra).
5) A levélküldő felületük szerint a levelem érvénytelen karaktereket tartalmaz, de nem ad utasítást arra vonatkozólag, hogy  hol a hiba, vagy mik az érvényes/nem érvényes karakterek. Kivettem az ő és ű betűket.. Talán ez segít….
Nem segített. Kivettem az & jelet.
Nem… Kivettem az @ jelet..
Nem… Feladom. Küldöm más csatornán..

A 4. pont függvényében elvetettem azt, hogy átpártolok az Önök bankjához. Lehet, hogy egyedül érzek így vagy a szükséges plusz fejlesztés költsége nem térülne meg látható időn belül. Csupán azért osztottam meg Önökkel ezeket az észrevételeket, hogy segítsek Önöknek, és közvetetten a saját életemet is jobbá tegyem (szélesítsem a választható bankok körét).

Maradok tisztelettel,
Ary Bálint Dávid
mérnök informatikus


Posted by aui on September 24th, 2008 :: Filed under tegyük jobbá a világot