ablog
isolated notes exposed

surviving thailand

Néhány random jótanács, amit nem tudtam vagy nem akartam máshova beilleszteni. 2 és fél hetet töltöttünk Thaiföldön és van pár hasznos dolog, amit jó tudni, ha esetleg valaki odautazna.

khaosan-road-view

 1. Ne vidd a következő dolgokat: Pulóver, melegítő, kabát. Lényegében semmi olyat ne vigyél, amit nem szívesen hordanál egy 4 órás tanulmányúton, amit a hozzád legközelebb eső üvegházban tartanának a trópusi szekcióban. Nem lesz hideg.
 2. Amit feltétlen vigyél: Naptej, rövidnadrág, papucs, fürdőruha, szunyogírtó. Számolj úgy, hogy a nap végére a pólódat át fogod izzadni, elég necces lesz újból felvenni (én pl azt csináltam, hogy este váltottam pólót, amit másnap estig hordtam, így legalább este tovább kitartott a friss érzés).
 3. Taxi: Szemtelenül és pofátlanul olcsó. A reptér-belváros útvonal kb 1 óra hosszú és 400 Baht-ba (kb 2800 HUF-ba) került. A taxióra (helyi nevén Taximeter) 35 Baht-ról indul, és az első pár km-en áll, aztán indul be. Ha autópályán mentek, akkor ki kell fizetni még az autópálya díjat, amit vagy te fizetsz, vagy a taxis, és hozzáadja a taximeter-hez. Ha leállítottuk az autót, akkor rögtön azzal kezdtük, hogy „taximeter” – kb a taxisok fele elhajtott (nem volt hajlandó órával menni), és volt hogy csak a 4. taxival sikerült elmenni. Ettől függetlenül vigyázni kell, mert volt, hogy buherált volt az óra és gyorsabban pörgött. Legtöbbször adtam borravalót.
 4. Átbaszások: Bangkok-ban egyszer sem éreztem azt, hogy félnem kellene attól, hogy meglopnak, megkéselnek, leütnek, bármi. Cserébe borzasztóan résen kell lenni, mert roppant sokan akarnak átverni. Ha valaki tuk-tuk-ot kínál, szinte biztos, hogy átverés. Az utolsó szálláson nagybetűkkel volt kifüggesztve: „Don’t trust strangers, who offers Tuk-Tuks, Standing Buddha, Lucky Buddha”. Ezzel kb össze is foglalta a lényeget. Ha mész valahova, és valaki rá akar beszélni valamilyen útra, akkor azzal fogja kezdeni, hogy ahova te mennél, az éppen be van zárva, de tud egy sokkal jobbat – na persze. Nálunk volt olyan is, hogy 2x adtak el nekünk egy jegyet.. Mindegy.. Résen kell lenni.
 5. Tukmálások (ezekkel lesz tele a tököd 1 hét után): Tuk-Tuk, Pingpong show, öltöny, masszázs, tetoválás, pálcikára rakott sült skorpió.
 6. Szállások: Mi kb 4000 HUF/fő/éj-es szállásokon voltunk (volt ami több volt, volt ami kicsit kevesebb). Néhány hostel jellegű volt, de volt közte villa is. Nehéz kifogni, de a tripadvisor excellence certificate-je sokat segít az eligazodásban. Mi 6 szálláson szálltunk meg, mind a 6-nél volt törölköző és minden szálláson volt wifi (ebből 1 volt fizetős).
 7. Élelmiszerboltok: 7-eleven és Family Mart van minden sarkon. Egy sör kb 30-50, egy félliteres víz 7, fél liter kóla pedig 17 Baht körüli áron mozog. Cigaretta 60 és 90 Baht között kapható. Nem minden boltban lehet fizetni kártyával. Legyen nálad elég Baht vagy Dollár.
 8. Mobil távközlés: Mi 7-en voltunk és vettünk 4 prepaid SIM kártyát. Lehet 7 eleven-ben is kapni turista SIM-et, de lényegesen jobb (és sokkal bonyolultabb volt beszerezni) a DTAC-tól (helyi Telenor) egy normál prepaid SIM-et 400 perc belföldi beszélgetéssel és 1.5GB adattal (mindezt 750 Baht – 5250 HUF körüli áron). Ehhez meg kellett találni egy hivatalos DTAC üzletet, ami lényegesen kevesebb volt a városban, mint 7 eleven.
 9. Tömegközlekedés: 2 szer próbáltuk. Egyszer a reptérről bejöttünk a városba (35 Baht per fő), így a taxi 400 helyet csak 120 Baht volt. Egyszer pedig az egyik nagy téren nem tudtunk beszállni a taxiba, mert hatalmas volt a dugó, ezért arrébb mentünk egy SkyTrain megállónyit (15 Baht per fő). Minden más esetben a taxi a nyerő.
 10. Utcai árusok: Nyugodtan lehet enni. Kb 10-20 Baht-ért árulnak „pálcikás” kajákat. Egytől nem laksz jól, de érdekes átérezni az ízeket. Nincsenek túl messze az európai ízlésvilágtól.
 11. Éttermek: Majdhogynem mindennap étteremben ettünk. Európai reggeli (tojás, bacon, sonka, narancslé, kávé, toastkenyér) 100-150 Baht közötti áron. Thai ételek 100-140 Baht között, európai főételek 150-250 Baht között. Egy fél literes sör az étteremben 100-120 Baht között mozgott.
 12. Mellékhelyiségek: Változatos a skála. A szállásokon kellemesek voltak. WC papírt nem annyira használnak, cserébe van bidé. Bárhol máshol elég lutri. Kiesőbb területeken abszolút nincs WC papír, és van, hogy víz is csak egy lavórban van mellette, benne úszik egy kisebb tálka, amivel merni lehet. A férfi mosdók általában jobb külalakkal bírtak, volt, hogy a női mosdó kijáratánál volt egy lábmosó. Nem véletlenül…
 13. Bónusz – Cambodia: Lényegében minden igaz, ami eddig bangkokra (bár a taxit nem próbáltuk). Egy jó tanács: Riel-t ne váltsál, a Dollár az elfogadott fizetőeszköz, a Riel-t lényegében a dollár törtrészének használják (ha valami pl fél dollár, akkor adhatsz 9000 Riel-t is, vagy ennyit fogsz visszakapni 1 dollárból).

Posted by aui on November 23rd, 2013 :: Filed under thailand,travel
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Type your comment in the box below: