ablog
isolated notes exposed

Surviving SE Asia (part 2)

Kis kiegészítés a 2013-as jótanácsokhoz. 3 hét vietnámi és fülöpszigeteki kinttartózkodás után. Surviving South-East Asia. Part 2.

56f46c54-9561-4179-a01f-69bdceacedbf

  1. Hanoi-ban viszonylag hideg volt. Egy kabát elkelt, főleg a túrákon, távol a várostól. Máshol, kicsit délebre (pl Hoi An-ban) már dögmeleg van.
  2. Az átbaszások nem annyira nyiltak Vietnámban, mint Thaiföldön voltak. Itt alig-alig akartak tukmálni, vagy tuktukoztatni minket. Cserébe mindent jó drágán akarnak eladni neked. Ha megveszed, és megérte neked, akkor mindenki boldog. Az egyetlen negatívum egy lábmasszázs-nál volt (csak 1 helyen voltunk), ahol kifelé menet volt kötelező borravaló, amiről „elfelejtettek” szólni. A Fülöp Szigeteken nem nagyon ismert ez az átbaszós fogalom (kivéve a szervezett túrák, amik ügye az erre specializált trafikokban állnak meg, ahol van egy laza 2x-es szorzó).
  3. Vietnámban mindenhol van WiFi. Az utolsó kocsmában is. Dalat-ban a taxikban is majdhogynem kötelező felszereltség. A Fülöp Szigeteken már nem volt ennyire nyilvánvaló ez az infrastruktúra. Hasonló a helyzet a bankkártyás fizetéssel. Vietnámban szinte mindenhol, Fülöp Szigeteken csak néhány helyen leht kártyával fizetni. Néhány helyen +3%-ot raknak az árra, ha kártyával fizetsz.
  4. A sör és a cigaretta mindenhol szemtelenül olcsó. Vietnámban 10K-30K között (120-400 HUF), a Fülöp Szigeteken 40-80 Pezó köszött (240-500 HUF) van a sör, és 25K-50K VND és 50-80 Pezó között a cigaretta. A SIM kártya Vietnámban és a Fülöp szigeteken is párszáz forint volt. Vietnámban 1.2 GB adat 100K Dong (1200 HUF), a Fülöp Szigeteken 5 nap korlátlan net 200 Pezó (1400 HUF).
  5. Vietnámban minden szállodában vagy elkérik az útleveledet (utolsó nap visszakapod), vagy lefénymásolják. Le kell adniuk a rendőrségen minden este, hogy ki alszik a hotelben.
  6. A Fülöp szigeteken olcsó a taxi. Nagyon. Kivéve a reptértaxi, ami drága. Nagyon. A Taxi 40 Pezóról indul, és a szállásunkhoz (kb 15 perc) 200 pezóért vitt el (szemben a reptértaxi 1800 pezós árával).
  7. Vietnámban (főleg Hanoi-ban és Saigon-ban) a forgalom elképesztő. Vannak felfestett sávok és zebra. De minek. Mindegy, majd megszokod, csak lassan, határozottan, nyugodtan és kiszámíthatóan.

Posted by aui on March 29th, 2015 :: Filed under philippines,travel,vietnam
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Type your comment in the box below: